[O2] Instalacja Głosnikowa - TYŁ

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • BADYL
    RS
    • 2011
    • 2396
    • Octavia II combi (1Z5)
    • BKD 2.0 TDI 140 KM

kowal 2002, kurde toś mnie dobił myślałem o wrzuceniu na tył zwykłych dwudrozych 13tek dodatkowo tweetery pluts jakąś zwykałą matę wygłuszającą....dodatkowo zastawialem się nad wymianą ori przód na jakieś inne trzydrożne lub tylko wygłuszyć drzwi....wiesz mnie osobiście nie chodzi o jakieś super brzmienie, ale poprostu by nie drżało przy basie no i by z tyłu też jakies dźwieki dochodziły :wink: :roll:

teraz już nie wiem... :confused ale dzieki za odp.
    nasze auta: MÓJ SMOCZEK

Nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło!

Komentarz

• kowal 2002
      RS
      S_OCP Member
      • 2006
      • 5161

BADYL, trójdrożny odseparowany "przód" ze średniej półki to jakieś 1,5 kpln a żeby "w miarę" zagrał potrzebujesz co najmniej drugie tyle na instalację.

Jak "nie chodzi o jakieś super brzmienie" to obowiązkowo zacznij od wygłuszenia przednich drzwi i zobacz czy to Ci wystarczy na ori przetwornikach. Jak nie to wtedy dopiero będziesz myślał o wymianie głośników.

Co do tyłu....
      Dopóki radio będzie "odtwarzać" sygnał stereo ( FM/CD/MP3 itd. ) dopóty optymalną konfiguracją będą dwa przetworniki ( lewy i prawy ) umieszczone przed słuchaczem mniej więcej na wysokości jego uszu. Oczywiście w aucie to nie takie proste więc kompromisem jest usytuowanie głośników na drzwiach, gdzie nadal są "przed słuchaczem" choć już bardzo "z boku" ( dlatego m.in. te rzeźby z tweeterami w słupkach A, żeby przesunąć przetworniki jak najbardziej "do przodu" ). Każde dołożenie czegokolwiek "z tyłu" słuchacza tylko pogarsza odsłuch. Zaraz odezwą się głosy, że "Ja mam ori 8 głośników i wszystkie ( przód i tył ) grają lepiej niż "sam przód""... Cóż kwestia gustu i osłuchania się, ja bym powiedział tak, "wszystkie razem nie grają lepiej tylko głośniej coś a'la "w kupie siła"! Jeśli posłuchał byś kilka godzin ( a najlepiej kilka dni ) auta z dobrze zrobionym przodem ( bez tyłu w ogóle ) to gwarantuje Ci, że całą swoją "energię" skupiłbyś na zrobieniu przodu nie myśląc praktycznie wcale o tyle.
      Jedyną opcją "dla tyłu" jest notoryczne wożenie pasażerów na tylnej kanapie. Wtedy faktycznie te głośniki mają sens i w takiej opcji warto jest w nie zainwestować.
      Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
      Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)

Komentarz

• BADYL
        RS
        • 2011
        • 2396
        • Octavia II combi (1Z5)
        • BKD 2.0 TDI 140 KM

kowal 2002, kurdę może faktycznie nie warto wrzucać kasiory na te głośniki na tył.....kumpel załatwił mi jakieś ORI 13-tki głośniki z seata leona....na poczatku chciałem kupić za te 180zyla głośniki 2drożne plus tweetery i wygłuszyć drzwi....ale teraz to chyba faktycznie wygłuszę sobie przód,a dodatkowo wrzucę na tył te głośniki z seata jakieś tweetery i również wygłuszę tył....co myślisz będzie lepiej niż jest teraz? wiesz mi chodzi o to, że jak zabieram "gości" na pokład by też coś słyszeli...no i by nic nie żężało :wink: :roll: :szeroki_usmiech
        nasze auta: MÓJ SMOCZEK

Nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło!

Komentarz

• kowal 2002
          RS
          S_OCP Member
          • 2006
          • 5161

BADYL, jak dobrze wygłuszysz to nawet jak nic innego "nie dotkniesz" to na pewno będzie lepiej. Pomyśl też o jakimś uszczelnieniu pomiędzy głośnikiem a tapicerką ( tak by głośnik nie grał pod tapicerkę tylko do wnętrza auta ).

Komentarz

• mobil
            Ambiente
            • 2009
            • 139

Okablowanie w ambiente jest. Sam dokładałem to wiem. Ale trzeba aktywować w komputerze.
            http://emmu.pl
            ----------------------------------------------------------
            W końcu robi się to, co się lubi.

Komentarz

• Shreq
              Rider
              • 2010
              • 319

Tyle, że Ty masz w Ambiente FL przed liftem niestety żadnej wiązki nie widziałem z tyłu. Czyli trzeba ciągnąć bezpośrednio do radia tak? czy gdzieś wcześniej się zaczyna?

Komentarz

• marcw
                Classic
                • 2011
                • 25
                • Octavia II (1Z3)
                • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

jaki rozmiar torxa jet przy uchwycie boczka tylniego w O2 FL ? T30 za mały T40 duży jakiś nietypowy ? Proszę o info bo chciałem sprawdzić czy mam kable do głośników.
                TDI + SDI

Komentarz

• kowal 2002
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2006
                  • 5161

marcw, jesteś pewny, że T30 jest za mały ( bo o ile pamiętam to taki powinien być ). Może masz za krótki śrubokręt, bo tam śruba siedzi bardzo głęboko i czasami brakuje dosłownie kilku mm, żeby bit wskoczył w śrubę ( ja używam trzech cienkich przedłużek; przy dwóch czuć, że dotykam śrubę, ale torx nie wchodzi na miejsce ).

Komentarz

• marcw
                    Classic
                    • 2011
                    • 25
                    • Octavia II (1Z3)
                    • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez kowal 2002
                    marcw, jesteś pewny, że T30 jest za mały ( bo o ile pamiętam to taki powinien być ). Może masz za krótki śrubokręt, bo tam śruba siedzi bardzo głęboko i czasami brakuje dosłownie kilku mm, żeby bit wskoczył w śrubę ( ja używam trzech cienkich przedłużek; przy dwóch czuć, że dotykam śrubę, ale torx nie wchodzi na miejsce ).
                    mam długiego torxa i na 100% T30 za mały a T40 za duży, znalazłem informację że w nowych modelach grupy vw są stosowane torxy T35 przy boczkach tapicerki. Tylko że takiego torxa nie można nigdzie kupić.
                    TDI + SDI

Komentarz

• kowal 2002
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2006
                      • 5161

No chyba, że tak. U mnie ( 12.2010) jest na 100% T30.

Komentarz

• krissos
                        Elegance
                        • 2011
                        • 840
                        • Honda
                        • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Byłem w ASO zapytać jakie głośniki będą pasowały na tył do O2FL ambiente i serwisant powiedział że 16mm + dystanse ale żeby sobie kupić samemu i przyjechać bo u nich drogo wychodzi. Tu piszecie że 13mm będą pasować
                        To w końcu jakie kupić żeby pasowały?
                        "Bądź uczynny, pomagaj innym - a wtedy wszyscy wokół pomyślą, że to co dla nich robisz, jest twoim zasranym obowiązkiem."
                        ----------------------------------------------------

!!! MOJE RECENZJE PRODUKTÓW !!!

Komentarz

• matompra
                          Ambiente
                          • 2010
                          • 220

koledzy, dajcie sobie spokój z tymi głośnikami w tylne drzwi, ja dałem na półkę trzydrożne ze zwrotnica i jest efekt, te 13 cm co są z tyłu to licho grają a i drzwi potem ciężko spasować, ładnie to wychodzi, kupić cienkie głośniki akurat wejdą w zagłębienie i 16 cm, sa idealne niczemu nie przeszkadzaja, pozdr.
                          Witam, jeżdżę skodą octavią 2 FL Mint 1.4 tsi Antracyt, pozdrawiam
                          Była:
                          Jest:
                          1) Octavia 1,4 TSI

jak sobie kupię jeszcze więcej aut to będę miał jeszcze dłuższy podpis

Komentarz

• kowal 2002
                            RS
                            S_OCP Member
                            • 2006
                            • 5161

krissos, 130mm wchodzi na spokojnie, 165mm bardzo ciasno i trzeba trochę pokombinować z ustawieniem dystansu tak, żeby tapicerka dała się zatrzasnąć.

Komentarz

• krissos
                              Elegance
                              • 2011
                              • 840
                              • Honda
                              • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Zamieszczone przez matompra
                              koledzy, dajcie sobie spokój z tymi głośnikami w tylne drzwi, ja dałem na półkę trzydrożne ze zwrotnica i jest efekt
                              Nie każdy chce niszczyć półkę :P
                              Kupiłem dziś takie głośniczki Blaupunkt GT Power 66.2c i będę montował dziś w drzwiach Ciekawe jak będą grać

Głośniki od wczoraj grają w autku Mogę je polecić bo ładnie grają
                              "Bądź uczynny, pomagaj innym - a wtedy wszyscy wokół pomyślą, że to co dla nich robisz, jest twoim zasranym obowiązkiem."

Komentarz

• mrrudzin
                                Rider
                                • 2009
                                • 403

Kupiłem dziś takie głośniczki Blaupunkt GT Power 66.2c i będę montował dziś w drzwiach Ciekawe jak będą grać

Głośniki od wczoraj grają w autku Mogę je polecić bo ładnie grają
                                Jak rozwiązałeś problem z głośnikami wysokotonowymi?
                                Czy potrzeba dokupić jakieś dystanse aby całość złożyć?

Komentarz

• krissos
                                  Elegance
                                  • 2011
                                  • 840
                                  • Honda
                                  • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Zamieszczone przez mrrudzin
                                  Jak rozwiązałeś problem z głośnikami wysokotonowymi?
                                  Czy potrzeba dokupić jakieś dystanse aby całość złożyć?
                                  Na dole w drzwiach dałem dystanse, do góry pasują w otwór bez obudowy nic nie trzeba przerabiać Można je podkleić lub złapać pierścieniami co są w zestawie Ja przykleiłem na gorąco.

Komentarz

• mrrudzin
                                    Rider
                                    • 2009
                                    • 403

Zamieszczone przez mobil
                                    Okablowanie w ambiente jest. Sam dokładałem to wiem. Ale trzeba aktywować w komputerze.
                                    U mnie (FL 2009 ambiente) w kostce od radia są puste miejsca - więc nie zawsze są.

Czy ktoś z kolegów może podać numery głośników tylnich (górnych i dolnych) z ETKI?
                                    A jeśłi już byłby tak wspaniałomyślny to i numery katalogowe pinów jakie trzeba wsadzić w kostki w drzwi?

Kolega Kowa l2002 kilka postów wcześniej napisał że do kostki przy radiu potrzeba 2x 000 979 133E (jeśli go dobrze zrozumiałem że to do kostki.

Komentarz

• Langusta
                                      RS
                                      • 2010
                                      • 1864
                                      • Seat

Zamieszczone przez mobil
                                      U mnie (FL 2009 ambiente) w kostce od radia są puste miejsca - więc nie zawsze są.

Czy ktoś z kolegów może podać numery głośników tylnich (górnych i dolnych) z ETKI?
                                      A jeśłi już byłby tak wspaniałomyślny to i numery katalogowe pinów jakie trzeba wsadzić w kostki w drzwi?

Kolega Kowa l2002 kilka postów wcześniej napisał że do kostki przy radiu potrzeba 2x 000 979 133E (jeśli go dobrze zrozumiałem że to do kostki.
                                      Głośnik niskotonowy tył 1Z0 035 411Q lub C 40W
                                      Głośnik średniotonowy tył 1Z0 035 411K dla samochodów z system dzwięku.
                                      Pozdrawiam Zbigniew // OI FL __ OII FL // SIMPLY CLEVER

Komentarz

• irka68
                                        Ambiente
                                        • 2011
                                        • 123

a może można kupić taki zestaw głośniki i kabelki na tył ?

Komentarz

• mrrudzin
                                          Rider
                                          • 2009
                                          • 403

czyli te głośniki mają szanse pasować?

Komentarz

• Langusta
                                            RS
                                            • 2010
                                            • 1864
                                            • Seat

Zamieszczone przez irka68
                                            a może można kupić taki zestaw głośniki i kabelki na tył ?
                                            raczej tak w ASO cena powala :shock:
                                            Wiązka tył 1Z0 971 161 M dla samochodów z systemem 8_głośników w ASO około 205 zł

Komentarz

• mrrudzin
                                              Rider
                                              • 2009
                                              • 403

Sama wiązka - do tego trzeba głośniki ?

Komentarz

• Langusta
                                                RS
                                                • 2010
                                                • 1864
                                                • Seat

Sama wiązka - do tego trzeba głośniki ?
                                                Tak.

Komentarz

• mrrudzin
                                                  Rider
                                                  • 2009
                                                  • 403

czy ktoś kto miał styczność z tematem może powiedzieć czym różnią się głośniki z przodu do tyłu? Pytam bo na allegro łatwo znaleźć głośniki przednie, z tylnimi gorzej

Komentarz

• Enriquez
                                                    RS
                                                    • 2009
                                                    • 7685
                                                    • Superb III (3V3)

Srednicą
                                                    Pozdrawiam
                                                    Marcin

Komentarz

Pracuję...